PRESS

Sweden Rock Magazine - 2005-10-25

Vuxna män gör saker tillsammans.
Under de senaste åren har en ny generation hårdrocksmusiker alltmer blickat tillbaka på de sena 60- och 70-talens lekfullhet. Mitt på östgötaslätten står en av de senaste konstellationerna, THE GRAND TRICK, med en god dos vilja och albumdebuten, "The Decadent Session" på hand. Sweden Rock stövlade rakt in på gitarristen Stefan Johanssons 26-årsbjudning och började fråga ut killarna över några kalla.

Allt fler 70-talsretroakter poppar upp ur jorden. Vad är det för speciellt med den här?
- Många av dagens band med rötter i 70-talet tenderar att fokusera kraftigt på BLACK SABBATH och enbart BLACK SABBATH. De drar det för långt och glömmer allt det andra, menar Linköpingskvintettens basist Jonas Malmqvist; DEEP PURPLE och sådant.
- Det är samtidigt viktigt att framhålla att THE GRAND TRICK som grupp inte är bara ännu en 70-talswannabe, poängterar nyförvärvet Johan Dahnberg, ersättare till vokalisten Daniel Sandberg som under inspelningen av det nysläppta debutalbumet ”The Decadent Session” (Record Heaven) plötsligt flydde till Thailand. Och fortsätter:
- När jag fick demon kunde jag aldrig peka ut att, ”det här är DEEP PURPLE” eller ”här jagar de efter LED ZEPPELIN eller STATUS QUO”. Och då brukar jag ändå vara jävligt kritisk och snabb med sådant. Mikael Karlsson, gitarr:
- Det är en kalops av det bästa och mest varierade du kan hitta i sent 60-tal och 70-tal, men det är vår alldeles egen. Och det finns lite av allt i den; funk, jazz, blues, heavy rock, folkmusik…
- Det kommer att bli mer BEATLES också, påpekar Jonas, det är viktigt. Daniel Larsson axlar för sin del den småknepige trummisens roll och tar det mer försiktigt med den påtagliga entusiasm som fyllt rummet:
- Jag tycker i och för sig inte att skivan är så jävla bra… (skratt) Nej men, nu har man hört de här låtarna så många gånger att man vill lägga den åt sidan och fokusera på nästa.

Vilket är det stora tricket då?
Stefan Johansson, bandets andre gitarrist med bakgrund i bland andra SATANIC SLAUGHTER:
- Att kunna göra en så jävla bra platta, för att sedan gå upp på scen och göra en lika bra show. - THE GRAND TRICK är en föreställning, både på skiva och på scen, säger Johan. En stor jävla känsla.
- Vi går upp på scen och trollar helt enkelt, slår Daniel fast och får medhåll av de andra.
- Namnet härrör annars från GRANDFUNK RAILROAD och CHEAP TRICK, förklarar Jonas. Någon gång när jag och Micke satt nere på The Rock (lokalt hårdrockshak - förf. anm.) och söp… - Ovanligt…
- … kom vi i och för sig på en djupare betydelse också: Att religionen, massmanipulationen, är det stora tricket. Men då var vi packade.

Och vilken dekadens syftar titeln på skivan till?
- Tja, den speglar förstås lite av det vi skriver om. Negativa saker och ett dekadent leverne.
- Man var ju ofta väldigt full när man spelade in till exempel, skjuter Micke in. - Sedan var allt bara skit med den här skivan redan från början, en räcka miserabla omständigheter där allt gick emot oss. Sångaren stack och…
- Fast det gjorde inget, för jag trivs mycket bättre med Johan. - Jag är också jättenöjd med Johan, det skall du veta, nickar Stefan högtidligt mot vokalisten. - Och jag hoppas att Stefan kommer få sjunga mer stämsång i framtiden, ler Johan tillbaka.
- Som band så är vi väldigt nöjda, med vår skiva och med varandra, sammanfattar Stefan. Den upprymda stämningen och generösa tonen vittnar om ett sammansvetsat gäng vuxna män, som tycker om varandra och att göra saker tillsammans.
- Kanske mer än vad vuxna män brukar göra tillsammans, hojtar Stefan och Mikael instämmer. Hör vad fint det kan bli på ”The Decadent Session”.

- Richard Lagergren

<< Back