PRESS

Östgöta Correspondenten - 2005-08-16

Frihet i 70-talets hårdrock

The Grand Trick bildades i Linköping under 2003 och nu kommer albumdebuten. "The decadent session" släpps i augusti och består av 50 minuter sjuttiotalshårdrock av finaste snitt.

Det finns något, en frihet och ett uttryck, i den musiken som saknas i modern musik, försöker gitarristen Michael Karlsson att förklara tjusningen med sjuttiotalets hårdrock.

Tidsmässigt är det fortfarande en ung musik, tar sångaren Johan Dahnberg vid. Det som hände på sjuttiotalet är fortfarande aktuellt, och allt som har gjorts senare är baserat på riffen som skapades på den tiden.

Hopkok
Att spela musik som den lät för trettio år sedan kan tyckas vara som att kliva in i en återvändsgränd, men det bekymrar inte killarna i bandet. Och även om de pekar ut Deep Purple och Black Sabbath som två influenser känns det inte alls uppenbart när man lyssnar på debutskivan.

Vi kokar ihop alla influenser i replokalen och sedan blir det som det blir helt enkelt, säger trummisen Daniel Larsson och rycker på axlarna.

Råkar någon göra något som känns för nytt säger vi till, hävdar Michael Karlssonoch de andra stämmer skrattande in. Det har väl hänt några gånger.

Det är lätt att man trillar dit, erkänner gitarristen Stefan Johansson som trots sin bakgrund i dödsmetallbandet Satanic Slaughter av de andra pekas ut som bandets popsnöre.

Oväntat avhopp
Mitt under inspelningen av nya skivan "The decadent sessions" bestämde
sig bandets dåvarande sångare för att hoppa av och åka utomlands i stället. Givetvis ett stort dilemma för bandets övriga medlemmar som blev stående med en halvfärdig skiva i studion.

Svinjobbigt var det, säger basisten Jonas Malmqvist med eftertryck. Det är svårt att hitta en bra sångare som även passar oss. Då var det i första hand en vikarie som var aktuellt.

Kort vikariat
Genom kontakter med band där Johan Dahnberg från Falkenberg var sångare hittade de snabbt en lösning de var nöjda med.

Jag fick frågan om jag ville vikariera ett halvår eller så, berättar Johan Dahnberg.
Efter två rep hade vi helt plötsligt tre spelningar på gång. Sen sa de att även ville testa lite inspelningar med mig.

Vikariatet blev kort, nu är Johan riktig medlem i bandet och står för all sång på skivan som släpps av Skånebaserade skivbolaget Transubstans, ett bolag som har specialiserat sig på musik baserad i sjuttiotalet och även kan skryta med i stort sett världsomspännande distribution. Med stolthet förkunnar killarna att de är det rockigaste bandet på bolaget.

<< Back