PRESS

Nolltretton # 10 - 2005-11-24

The Grand Trick -70-talsrock i modern tappning.

Den bästa rockmusiken gjordes på 70-talet. Det tycker åtminstone Linköpingsbandet The Grand Trick som hämtar sina influenser från band som Deep Purple och Led Zeppelin. Tidigare i höstas släpptes deras debutskiva ”The decadent session”.

The Grand Trick bildades 2003 i Linköping av folk från lite olika musikaliska håll. När man mixade medlemmarnas tidigare influenser utmynnade det i 70-tals inspirerad rock. Det är en tacksam musikstil, för den tillåter att man kan experimentera mycket, menar trummisen Daniel Larsson när vi pratas vid.

Det senaste året har det hänt en del med bandet. Bland annat hoppade den tidigare sångaren av, så man kallade in Johan Dahnberg, en gammal bekant från Falkenberg.
--Han har en ganska egen röst som dom flesta har fastnat för, och även vi. Han hörde att vi stod utan sångare och ville ge det en chans. Och det funkade väldigt bra.

Enda problemet för bandet är att han bor kvar i Falkenberg, så han är sällan med och repar. Istället får bandet spela in demos med låtarna och skicka ner, och han får träna på sången på egen hand.
--I början var det lite svettigt, vi repade aldrig ihop innan vår första spelning. Han bara dök upp och så körde vi genom låtarna som han hade fått. Det var lite av ett lotteri men gick jäkligt bra, berättar Daniel.

Att The Grand Trick var något stort på spåren tyckte även skivbolaget Record Heaven som erbjöd ett kontrakt. I augusti släpptes debutskivan ”The decadent session”.
--Vi ville ha en egen touch på den här lite hårdare 70-talsrocken. Och vi har lyckats med både låtarna och ljudbilden utan att ”rippa” nånting. Förhoppningsvis har vi något eget som vi kommer jobba vidare på till nästa skiva.

Plattan har genomgående fått bra recensioner. Något som givetvis känns roligt men inte är självklart innan man ser det i tryck. --Svårt att veta vad folk ska tycka om skivan, det är ju vår debut. Men vi hade våra aningar, vår demo gick bra, säger Daniel och berättar att det gamla kultbandet UFO har fått upp ögonen för dem. Deras manager hittade The Grand Tricks demo i ett grekiskt fanzine och gjorde upp stora planer för Linköpingsbandet. Det skulle bli spelningar i både London och USA, men det hela rann tyvärr ut i sanden. Till våren är det dock meningen att det ska bli en Europaturné. Man har även några Sverige-spelningar inbokade och har redan låtar klara till ett nytt album.

Hur låter det nya materialet?
--Jag skulle vilja säga att vi hittat oss själva lite mer. Det är en klar utveckling och vi skriver låtar på ett lite annorlunda sätt. Vissa låtar är ganska episka. Det finns lite Beatlesinfluenser och så har vi väl en och annan tidig Judas Priest-dänga också. Det hela följer givetvis en slags röd "Grand Trick"-tråd.

<< Back